Poka Yoke is een term die afkomstig is uit het Japans en ‘Fouten vermijden’ betekent. In het Japans betekent ‘Poka’ ‘onbedoelde fout’ en ‘Yokeru’ ‘voorkomen’.
Binnen Lean Six Sigma is Poka Yoke een methode om fouten te voorkomen, waardoor kwaliteitscontrole achteraf niet meer nodig is. De methode helpt om processen dusdanig in te richten dat eenzelfde fout geen tweede keer gemaakt kan worden. Het doel van Poka Yoke is om defecten in het productieproces te voorkomen door menselijke fouten te elimineren. Het wordt met Poka Yoke bijna onmogelijk om fouten te maken.
Hieronder vind je een voorbeeld waarbij de Poka Yoke-principes zijn toegepast.
Een vaatwasser werkt niet met de deur open. Dit is een voorbeeld van een besturingsfunctie, die voorkomt dat het proces pas gaat lopen als aan de vereiste voorwaarden is voldaan. In het voorbeeld van de vaatwasser betekent dit dat de deur moet zijn gesloten, voordat de vaatwasser start.
Er zijn 3 typen Poka Yoke, namelijk controle en waarschuwing.
1. Signaleren
2. Foutpreventie
3. Foutvrij Ontwerpen
Poka Yoke kent verschillende principes om menselijke fouten te voorkomen.
Het toepassen van Poka Yoke bied vele voordelen, zoals het verminderen van afval en het verbeteren van de kwaliteit en consistentie. Het kan ook helpen om de klanttevredenheid te verbeteren, terwijl het tijd en geld bespaart. Daarnaast draagt het bij aan een cultuur van continue verbetering. Om de voordelen van Poka Yoke te maximaliseren, is het belangrijk om alle stakeholders bij het proces te betrekken, van medewerkers tot managers tot klanten. Daarnaast is het belangrijk de bronoorzaken van de fouten te identificeren, data en analyses bijhouden om de effectiviteit van de Poka Yoke maatregelen te meten en deze continue blijven monitoren om te evalueren en waar nodig te verbeteren. Poka Yoke is nameljik geen eenmalige activiteit, maar een proces van continu verbeteren.